Aerifikace (provzdušnění)

Hlavním cílem aerifikace trávníku je zlepšení příjmu vzduchu a vody u vegetačního substrátu. Tím dochází k regeneraci trávníku, jeho kořenové soustavy a nadzemní části. Aerifikace = provzdušnění trávníku.

 

Aerifikace se provádí plnými nebo dutými hroty do hloubky 5 až 8 cm. Hroty mají průměr 6 až 25 mm. Množství vpichů na m2 se pohybuje v rozmezí 100 až 800.

Aerifikaci provádíme na jaře. Na golfových hřištích se provádí dvakrát ročně ( jaro, podzim ), podobně jako vertikutace.

Vynesené "špalíky" zeminy rozmělníme či sebereme. Po aerifikaci doporučujeme provést pískování či hnojení.  

 

Čemu aerifikace přispívá?:

  • k výraznému snížení zhutnění půdy
  • k výraznému zvýšení příjmu vody
  • zlepšuje příjem živin
  • k hloubkovému provzdušnění půdního profilu
  • k výraznému zlepšení struktury kořenového systému travního drnu

 

Aerifikace hraje nejzásadnější (často nejvíce opomíjenou) úlohu při péči o trávník.  

 

  • Průběh aerifikace zde:
  • Průběh pískování zde:

Vertikutace (prořezání)

Hlavním cílem vertikutace je odstranění plsti a provzdušnění vrchní vegetační vrstvy trávníku. 

Plsť se v trávníku tvoří v průběhu vegetace. Plsť tvoří zbytky posečené trávy, odumřelé rostliny, plevele, mech atd.

Plsť zabraňuje pronikání světla, živin, vzduch a vláhy do půdy a ke kořenovému systému trávníku. To může mít za následek „udušení a odumření trávníku“. Proto je třeba plsť důsledně odstraňovat.

Vrstva plsti v trávníku způsobuje jeho mělké zakořenění. Mělce kořenící rostliny pak v sušším období špatně příjmají vláhu z půdy. Kořeny nedosáhnou do hlubšího půdního profilu. To vše způsobuje vysychání trávníku.

 

Nože vertikutátoru prořezávají vrchní vegetační vrstvu půdního profilu trávníku. Hloubka zařezávaní je mělká, cca 2-3 mm.

Po vertikutaci doporučujeme provést pískování či hnojení trávníku.

 

  • Průběh vertikutace zde:

Hnojení

Hnojení je neméně důležitá část péče o trávník.

Hnojit můžeme průmyslovými hnojivy, bio hnojivy či vyzrálým kompostem.

Doporučujeme používat hnojiva s pozvolným uvolňováním. Travní drn dostáva potřebné živiny dlouhodobě a bez rizika "přehnojení". Speciálně při použití krátkodobých hnojiv hrozí zvýšené riziko "přehnojení" a tím "spálení" travního drnu. "Spálenou" plochu travního drnu je v těchto případech třeba kompletně vyměnit. To s sebou nese nemalé úsilí a mnoho finančních prostředků.

Hnojení vyzrálým kompostem, či použití "Top dressingu" (směs kompostu a křemičitého píísku) se nám velmi osvědčilo.

 

  • Průběh Top Dressingu zde:

Zalévání

Zalévání trávníků je velmi důležité. Bez zalévání si domácí green nevytvoříme. Ale jak moc zalévat? Ne mnoho ani ne málo. 

Většina trávníků potřebuje během vegetačního období od jara do podzimu 500 – 800 mm srážek na metr čtvereční. Do tohoto srážkového úhrnu je třeba započítat i proběhlé dešťové srážky, které ovšem v našich podmínkách samotné nestačí. Trávník tedy potřebuje 25-40 litrů na mtýdně. Ideální je zalévat 2x až 3x týdně s dávkou 8-20 litrů vody na 1 m2. Velmi důležitá je zde pravidelnost zálivky.

Pro lepší využití vody z dešťových srážek velmi napomáhá aerifikace, pískování a vertikutace. Kdy se voda dostane hlouběji ke kořenům a nesteče po povrchu zeminy mimo trávník.

 

  •  
  •  

Sekání

Naprostá většina zahradníků používá pro sekání trávníku tzv. rotační sekačky. Nůž rotační sekačky velmi rychle rotuje a odsekává (uráží) konce travního listu. Tím dochází k roztřepení, zasychání a žloutnutí konce listu. Tisíce zažloutlých konců trávy dělá "žlutý" trávník.

Pokud si přejete vlastnit "soukromý green" či velmi hustý, nízko sečený trávník, zvolte sekačku vřetenovou. Vřetenové sekačky se od rotačních sekaček liší tím, že trávu nesekají, ale stříhají. Tento způsob sečení je k trávníku velmi šetrný – nedochází k třepení a žloutnutí konečků při zasycháníTrávník udržovaný vřetenovou sekačkou je hustší, zdravější a celkově působí vitálněji. 

 

  • Sekání vřetenovou zde: